Cave in the snow

Vicki Mackenzie – Cave in the Snow

Mackenzie har skrevet en enkel og ligefrem biografi om Diane Perry, der i 1976 (der på det tidspunkt havde taget sit tibetanske navn, Tenzin Palmo) efter mange års studier, gik alene i retreat i en hule i Himalaya i knapt fire kilometers højde – et 12 år langt retreat i ensomhed!

Det er en meget fin historie om en enestående kvinde, der som en af de første vesterlændinge opsøgte den tibetanske buddhisme i start 1960´erne og allerede som 20-årig flyttede til det tibetanske samfund i det nordlige Indien, for at studere buddhismen. Tenzin Palmo blev i sin tid den første vestlige kvinde, der blev fuldt ordineret nonne – bikshun – i Drukpa Kagyu-linien.

Bogen har løbende diskussionen om køn i fokus, da buddhismen desværre historisk på mange måder har været næsten lige så diskriminerende over for kvinder som så mange andre samfund/religiøse traditioner. Tenzin Palmos historie er ikke kun beskrivelsen af et menneskes vej mod oplysning, men også historien om en kvindes insisteren på at bryde grænser og tabuer og gå veje, der ikke var blevet gået af en kvinde før – hun endte med at gå en hel del længere end de fleste mænd. Hvilken rollemodel!

 


Udgivet

i

af

Tags: