Henry & Junea

Naomi Klein – Nej er ikke nok

Jeg fik ikke i sin tid læst No Logo, Kleins gennembrudsbog tilbage fra 2000, men The Shock Doctrine fra 2007 gjorde et massivt indtryk på mig. Her viste hun med imponerende overblik og sans for et kæde forskellige trends og bevægelser sammen, hvordan den neoliberalistiske agenda (sæt det private marked helt frit, lad dyr og miljø sejle deres egen sø, sænk skatterne for de rigeste og spar det offentlige ned under gulvbrædderne) på de mest sindrige måder har spredt sig ud over hele kloden siden midt i 1970´erne.

På mere end sindrige måde faktisk: For katastrofekapitalisterne i det amerikanske industrielle-militære-kompleks har ikke være blege for selv at hjælpe katastroferne på vej, så de kunne få gang i deres forretninger.

Med Nej er ikke nok sætter Klein fokus på Trump og højreopulismen generelt, og konstaterer, at højrepopulismen netop ´blot´ er symptomet på, at almindelige mennesker verden er alvorligt desorienteret og bange efter er blevet kørt over af den globaliserings-maskine og div. shock, der kommer den rigeste 1% til gode.

I Nej er ikke nok trækker Klein – atter har hun skrevet akademisk research i et levende, og passioneret sprog – trådene tilbage til kuppet i Chile over krigene i Irak, orkankatastrofen Katrina og Grækenlands næsten-fallit til Trump, dvs. hun blotlægger kirurgisk, hvordan katastrofekapitalismens tænkning (vævet sammen med det industrielle-militære-kompleks, dvs. bla. Firmaer som Halliburton og BlackWater) med Trump har fået sat prikken over i´et: selve præsidentposten. Fem af hans ministre har fx fortid i Goldman Sachs. Wilbur Ross, forretningsmand kendt for hans konkursrytteri, er handelsminister. Den forhenværende direktør for ExxonMobil, Rex Tillerson, er udenrigsminister. Hvis det private erhvervsliv tidligere har trukket i trådene ude fra kulisen, så er de nu endt i selve kontorerne.

Det er skræmmende læsning. Kleins bog er en opfordring til handling. Til samling. For hvis ikke miljøaktivister, feminister, antiracister, sociale bevægelser mv. forstår at samle sig meget hurtigt, så er det snart for sent at stoppe højrepopulismen. Hvis nogen efter endt læsning har mere lyst til at gå ned i kælderen og vende sig til mørket, kan jeg næsten ikke fortænke dem i det – det står langt, langt værre til end, hvad de fleste af os går og tror.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

5 svar til “Naomi Klein – Nej er ikke nok”

 1. Hi, i think that i saw you visited my website so i got here to return the desire?.I’m trying
  to in finding things to improve my web site!I suppose its
  adequate to use a few of your ideas!!

 2. excellent points altogether, you just won a emblem new reader.
  What may you suggest about your publish that you made some days in the past?
  Any sure?

 3. You can use our horse ride for both GTA 5 online and GTA
  5 offline ( Way) GTA 5 Redact – How to Get Writer GTA 5 Money Online

 4. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks|

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *