At gå igennem mure

Marina Abramovic – At gå gennem mure

Der er så meget krop, kød, blod og følelser i Abramovic´ performances, at de for mange kan være svære at bevidne. Hun er voldsom! Med James Kaplan som medfatter har hun skrevet en – ligesom hendes performances er det – meget rå, meget ærlig og meget direkte historie om sit (voldsomme) liv. Det er en levende og fascinerende historie, der giver indblik, hvad hun er formet af og hvordan hun tænker kunst.

Abramovic´ forældre var partisaner sammen med den senere landsfader Tito, der efter magtovertagelsen tildelte familien særstatus. Abramovic levede derfor et privilegeret børne- og ungdomsliv i Budapest. Men indadtil var det hårdt og følelseskoldt. Hendes forældre var i konstant krig, og hun blev opdraget følelsesforladt som en kommandosoldat af en afstumpet og kontrollerende mor. Kunsten blev hendes redning og vej væk, og hendes ekstreme udtryksformer kan uden for megen tolkning ses som reaktion imod det mere end strenge regime, hun voksede op under.

Abramovic er traumatiseret, selvoptaget, fritænkende, angstfyldt, stærk, religiøs og måske mest af alt kompromisløs. Det er fascinerende at lære hende endnu bedre at kende igennem denne selvbiografi.


Udgivet

i

af

Tags: