Dorthe Nors – Spejl Skulder Blink

Det er ikke sådan lige at blive normineret til The International Man Booker Prize, og umiddelbart er Nors’ bog hverken dyb, stor eller genre-rigtig nok til at stille sig an som en normineret til en sådan prestigiøs pris, men dét blev den jo i 2017, så måske netop dét – at den er lille, enkel og pudsig om en almindelig, lidt klemt og helt upåfaldende kvinde og alligevel stor – er selve kunsten.

Sonja er ved at tage kørekort, men er tøvende og tvivlende bag et ret, og den slags kræver en masse køretimer. Rigtig mange faktisk. Men kørelæreren Jytte råber af hende, hvilket Sonjas massør Ellen ikke gør, hun er til gengæld rigtig meget optaget af det alternative, og begge dele er ret forstyrrende for Sonja, der aldrig rigtigt er kommet hjem i København, for hjem er i Balling i det jyske, selvom ingenting dér længere er som det var. Den nye kørelærer, Folke, har vist lumre hensigter, og dét med mænd har i øvrigt altid været meget ubekvemt og besværligt for Sonja. Og søsteren Kate, som egentlig er vigtig for Sonja, der skriver breve til hende uden at sende dem? Hun har ikke rigtig tid til Sonja, nej.

Det ér sjovt. Og samtidigt sørgeligt. Sonja sidder fast. Hendes udfordringer med at skifte gear (både i bilen og i livet generelt) og hendes stream of consciousness er et indblik i det lille liv, der alligevel får sagt en masse store sandheder; de enkle tanker, der uden en erklæret hensigt får spiddet det moderne liv, når det er allermest almindeligt.

Sonja er single, oversætter af svenske krimier og lever egentlig et noget trist liv med skuldrene oppe om ørerne (og anfald af svimmelhed). Men Nors udstiller ikke, hun er solidarisk i beskrivelsen af hende og hendes ligetil liv. Sproget er også ligetil. Let og hurtigt læst er den.

Lyder det som en normineret til The Man Booker Prize. Ikke umiddelbart. Men den er så fuld af både skarpe og underfundige observationer, veldoseret humor og smukke sætninger, at det stille og roligt måske alligevel giver mening, at Nors’ bog var normineret i 2017. Måske.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Ét svar til “Dorthe Nors – Spejl Skulder Blink”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *