Med Muhl på Montségur

Med Muhl på Montségur

En Gralsrejse med Lars Muhl til kathar-landet i Sydfrankrig kræver gode vandreben, men er mest af alt en indre rejse hjem til hjertet

Af Bo Heimann

”Inana Rakhba, Inana Rakhba. Jeg er kærlighed, jeg er kærlighed.”

Jeg forsøger at lade det gamle aramæiske mantra følge mit åndedræts rytme, mens jeg svedende vandrer op af den hemmelige sti mod toppen af det hellige bjerg, Montségur.

Foran mig går Lars Muhl med sit lange, hvide hår flagrende efter sig; han holder et skarpt tempo, så det kræver gode lunger og lette ben af følge ham opad den sti, man mener de tre eneste overlevende katharer sneg sig ned af, da over 200 andre katharer blev brændt på bålet af kirkens inkvisition tilbage i 1244.

Bag os, længere nede af bjergstien, kæmper Gralsrejsens andre deltagere sig opad, foroverbøjede med ansigterne badet i sved; og hver især i gang med hver deres indre rejse.

Hjem til hjertet
Vi er på Gralsrejsens femte dag; de fleste deltageres ben er ømme, nogle slås med lidt vabler, og strækningen fra vores dejlige indkvarteringssted, Les Contes, til foden af Montségur har allerede krævet en times vandring i den sydfranske formiddagsvarme.

Dagen er helliget hjertechakraet; og siden morgenmeditationen har jeg trukket vejret ind og ud sammen med det aramæiske hjertemantra. De foregående dage har vi arbejdet med de tre nedre chakras (rod-, hara og solar plexus).

”Yeshua og Mariam Magdelene havde en dyb viden om menneskesindet og kroppens energicentre. Deres lære er en indre udviklingsvej tilbage til hjertet; en vej, der har som præmis, at vi hver især får skabt balance imellem vores maskuline- og feminine sider,” sagde Lars Muhl, da han indledningsvis introducerede ugen.

Som hans bøger så medrivende har lagt åbent, så findes der to slags kristendom: kirkens, der dybest set er Paulus´ teologi baseret på troen på eksoteriske dogmer og ritualer, og at Yeshua´ ved sin død som et slagtoffer sonede vores synder (og det selvom Paulus aldrig mødte Yeshua´ og Mariam Magdelene!); og så Yeshua´ og Mariam Magdelenes esoteriske lære, der anviser en indre udviklingsvej ud af vores angst og selvoptagethed med nærvær, stilhed og sammensmeltning af de maskuline og feminine principper i centrum.

Eventyrligt landskab
Tre dage før havde vi, efter at have sovet ud oven på rejsedagen, lagt ud med en morgenmeditation på rodchakraet efterfulgt af, hvad Lars Muhl poetisk kalder ´aramæiske morgengymnastik´, der er en energiøvelse, hvor man henter energi ind fra universet og giver ud af den fra ens hjerte.

Dagens tur var gået til borgruinen Roquefixade, hvor det næsten eventyrligt smukke bjerglandskab, der kunne være brugt til at optage Ringenes Herre i, dannede baggrund for vandreturen.

Midt i bjergruinen tog vi hinanden i hænderne, og dannede en cirkel; trak vejret dybt nogle gange og slappede af, kom til stede. Dybt fra vores kroppe rejste der sig langsomt den healende lyd af OM, der efterhånden voksede sig stærkt og kraftfuldt. Min fysiske krop dirrede, og jeg havde en oplevelse af at forsvinde ind i lydens svingninger.

Efter hjemkomsten til Les Contes havde hver deltager en individuel session med Lars Muhl, hvor vi på baggrund af tarotkort fik guidning ind i udfordringer, muligheder og problemstillinger. Lars´ og min snak om vandringen ad Gimel, den slagne drage, hvalen der er kommet til overfladen efter det dybeste dyk, og at himmelvognen er ved at lette, ville formentlig have været sort snak, for alle andre.

Senere om aften synger og danser vi i cirkler, vækker blødhed og hjerter, og går i seng med ro inden i.

Gralsbjergets fallos
Dagen efter – dagen for hara-chackraet – gik turen til ´gralsbjerget´, hvor man mener, at de tre undslupne katharer tog til efter flugten fra Montségur; et majestætisk bjerg, der som en potent fallos skyder op fra dalsænkningernes vagina-lignende blødhed omkring det, og med andre bjerge omkransende det på den anden side af dalene.

”Mariam Magdelene, der var Yeshua´ partner i såvel privat- som arbejdsliv, kom her til Sydfrankrig efter korsfæstelsen, hvor der på det tidspunkt allerede var et større jødisk samfund. Hendes tilstedeværelse og undervisning gjorde området til center for den såkaldte esoteriske kristendom, der med sine stærke tråde til jødisk mysticisme stod fadder til hele den europæiske mysticisme,” havde Lars Muhl fortalt.

Men romerkirken negligerede det feminine og maskulines dans, og gjorde ikke kun Mariam Magdelene til skøge, men forkastede dermed hele det feminine princip (Sophia) – hjertets kærlighed og evne til tilgivelse. Kirken ophøjende det maskuline (Logos) til et være enerådende guddommeligt, hvilket har skabt nogle kolossale ubalancer i vores verden. Både vores individuelle og kollektive healing er betinget af, at vi tager Sophia tilbage og ophøjer hende til ligeværdig guddommelig.

På vejen hjem besøgte vi kirken Notre-Dame de Sabarth, hvor romerkirkens syn på Mariam Magdelene er helt åbenlys: selvom det er et under, at der overhovedet er en statue af hende at tilbede og tænke lys for, så er både statue og hvælvingen, den står i, modsat resten af kirken decideret misligholdt.

På fjerdedagen besøgte vi Rennes-les bains og Rennes Le Chatau med den fantastiske historie om præsten Sauniere, der er som skabt til både krimiplot og dybsindige betragtninger.

At bidrage til helheden
På plænen foran den sidste stigning op imod Montségur-borgen, stopper vi op, for en individuel passiar med natur-devaen Prat. Lars Muhl formidler; og vi får hver især mulighed for at stille vores mest presserende spørgsmål i håb om svar, der kan guide os på rejsens resterende tre dage – hvis ikke for resten af livet.

”Vi må hver især bidrage til genrejsningen af Sophia. Himmeriget kommer ikke til at blive realiseret ved vor blotte tro – det er endnu en af Paulus´ forvridende misforståelser. Vi må aktivt arbejde med vores personligheds angst og selvoptagethed, de tre nederste chakras, for at blive i stand til at leve ud fra hjertet,” havde Lars Muhl sagt tidligere på ugen.

Jeg står med en levende krop og lukkede øjne midt i borgruinen på toppen af Montségur; billeder af hvidklædte kathar-brødre og -søstre, der vil gå på bålet frem for at underkaste sig pavemagten, flimrer forbi mine øjne, badet i et skiftevis varmt gyldent og rensende gasblåt lys, der på en eller anden måde giver mig en ærefrygtig og befriende oplevelse af, at alt er præcis som det skal være.

Bo Heimann er forfatter, coach og kursusleder. Han har skrevet flere bøger om bevidsthedsudvikling, og arrangerer hvert år yogaferier i Grækenland og Italien og silent retreats i Danmark.

Kontakt:
www.boheimann.com
Tlf. 20 83 85 88
mail@boheimann.com

FAKTA
Lars Muhl, født 1950, satte punktum for tre årtiers karriere som en af Danmarks mest anerkendte sangere, da han i 1997 udgav sit foreløbigt seneste album. Derefter helligede han sig studierne i aramæisk og jødisk mysticisme, begyndte sine lærlingeår hos seeren Calle Montségur, og fortsatte det forfatterskab, han allerede havde påbegyndt under musikkarrieren.

Hans seneste fire bøger er de meget roste Seeren fra Andalusien, Mariam Magdelene, Gral og Det knuste hjertets visdom. Han holder foredrag og workshops over hele Danmark, og arrangerer hvert år Gralsrejser til Sydfrankrig. Få nærmere oplysninger om Lars Muhl og rejserne på www.larsmuhl.com og www.inspiratoriet.dk


Udgivet

i

af

Tags: